22 Ekim 2013 Salı

Hayat Müşterek!

"Hayat müşterek!" ifadesi eşlerin birbirine karşı, özellikle de kadının erkeğe karşı çok sık kullandığı ifadelerden biridir. Müşterek, kelime anlamı itibariyle ortaklaşa, elbirliğiyle yapılan ya da hazırlanan demektir. Cümlenin kastı ise "Hayatı birlikte paylaşıyoruz, bu nedenle her şeyi birlikte yapacağız. Ben ne yapıyorsam sen de yapacaksın."dır. Bir yönüyle komunizmin eşitlik ilkesine benzemektedir. Yani bir toplumdaki bütün insanlar eşittir. Eşit şekilde çalışıp, eşit şekilde harcayacaklardır. Oysa ki dünya böyle değildir.
Dünyadaki hiçbir canlı türü eşit yaratılmamıştır. Yaradan yaratırken, insanları seri üretim yapan bir fabrikadan çıkan ürünler gibi herşeyiyle birebir yaratmamıştır. Bu nedenle nasıl ki bir elin beş parmağının beşi bir değildir, insanlar da aynı şekilde bir değildir. İşte bu nedenle de  İslam'da eşitlik yoktur, adalet vardır.
Herkesin kendine özgü maddi ve manevi özellikleri vardır. Ben dünyaca ünlü futbolcular gibi şut çekemem veya dünyaca ünlü ses sanatçıları gibi şarkı söyleyemem. Her insanın kendi yeteneği ayrıdır. Bu nedenle her insana aynı işi yükleyemezsiniz. Farklı insanların aynı işi aynı düzeyde yapmasını bekleyemezsiniz. Hatta tek yumurta ikizleri dahi fiziksel olarak tıpatıp aynı olmalarına rağmen kendilerine verilen bir işi aynı düzeyde iyi yapamaz. Çünkü fiziksel özellikleri aynı olmasına karşın ruhsal özellikleri birbirinden farklıdır.
İnsan en temel sınıflandırmaya göre kadın ve erkekten oluşur. Esasında bu farklı özellikler kadın ve erkek olmakla başlar. Kadının yapabileceği işler farklıdır, erkeğin yapabileceği işler farklıdır. Çünkü kadın ve erkek yaradılış itibariyle farklı fiziksel ve ruhsal özelliklere sahiptir. Mesela, bir erkeğe ne yaparsanız yapın onun çocuk doğurmasını sağlayamazsınız. Bu nedenle, bir kadın kocasına "Hayat müşterek! İlk çocuğu ben doğurdum, ikinciyi de sen doğuracaksın." diyemez. Nasıl ki bunu diyemez, aynı şekilde bir kadın, kadına özgü işleri erkeğin yapmasını isteyemez, istememelidir. Eşitlik yerine adalet olmalı. Bütün işleri kadın ve erkek birlikte yapmak yerine kadın, kadına özgü işleri yapmalı, erkek de erkeğe özgü işleri yapmalıdır. İşte hayat gerçek anlamda o zaman müşterek olacaktır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder