27 Eylül 2013 Cuma

Az Gelişmiş Ülkelerin Azınlıktan Gelen Başkanları

Gelişmiş ülkeler, az gelişmiş veya gelişmemiş ülkeleri kendi idareleri altında tutabilmek için birçok yol geliştirmiştir. Bu yollardan biri de o ülkede azınlıkta bulunan topluluklardan veya kendinden olan birisini o ülkenin başına getirmektir. Bu ülke başkanlarından en göze çarpanları şunlardır:

Askar Akayeviç Akajev; 22 Ekim 1990'dan 24 Mart 2005'deki "Lale Devrimi" adı verilen bir sıra halk haraketi ve devlet darbesi ile görevinden ayrılmasına kadar Kırgızistan'ın devlet başkanıydı. 1989 yılında SSCB Yüksek Sovyeti milletvekili olarak seçildi.  Akayev 12 Ekim 1991 tarihinde tartışmasız olarak Kırgızistan cumhuriyetinin cumhurbaşkanı seçildi. 24 Aralık 1995 ve 29 Ekim 2000 tarihinde, oy sahtekarlığı iddialarına rağmen iki kez seçildi. Kazakistan ve ardından ilk olarak Rusya'ya ailesi ile birlikte kaçarak ülkeyi terk etmiştir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'da kalması için Akayev'i davet etti.

Beşşar Hafız el-Esed; Suriye Cumhurbaşkanı ve Suriye Baas Partisi'nin lideridir. Nusayri olduğu bilinmektedir. Suriye nüfusu etnik olarak şu şekildedir: Sünni (% 74), Nusayri (% 12), Hristiyan (% 10), Dürzî (% 3) ve az sayıda diğer Şiî İslami hizipler (İsmailî, Câferî), çok az sayıda da Yahudi ve Yezidi vardır.

Celal Talabani; Kürt siyasetçi, 7 Nisan 2005'ten beri Irak Cumhurbaşkanı. Irak nüfusu etnik olarak şu şekildedir: % 51-54 Şii Arap, % 20-21 Sünni Arap, % 16-20 Kürt, % 8-9 Türkmen, % 3 Hristiyan.

Emil Geamil Lahud; Lübnan eski cumhurbaşkanıdır. Lübnan'ın Katolik bir ailesinin üyesi olan Emil Lahud'un babası Lübnan bağımsızlık savaşının liderlerinden biri olan Cemil Lahud, annesi ise Ermeni asıllı Adrene Bacakyan idi. Lübnan halkının tahminen %59.7'si Müslüman, %39'u Hristiyan, %1.3'ü ise Dürzidir.

Haydar Aliyev;  Sovyetler Birliği'nin yüksek devlet adamı ve Azerbaycan'ın üçüncü cumhurbaşkanıdır. 1941'de Nahçıvan ÖSSC'nin Halk İçişleri Komiserliği, 1944'te ise KGB tarafından görevlendirilmiştir. O zamandan itibaren Sovyet devlet istihbaratı dahilinde farklı vazifelerde çalışan Haydar Aliyev, general rütbesine kadar yükselmiştir. Azerbaycan Komünist Partisi Merkezi Komitesi'nin 1969 Temmuz plenumunda Haydar Aliyev Azerbaycan Komünist Partisi Merkezi Komitesi'nin genel sekreteri seçilerek devletin rehberi olmuştur. 1982 Aralık ayında Sovyet İttifakı Komünist Partisi Merkezi Komitesi Siyasi Bürosu'nun üyesi seçilmiş, SSCB Bakanlar Kurulu başkanının birinci yardımcısı vazifesine yükseltilmiş ve SSCB'nin rehberlerinden biri olmuştur. Haydar Aliyev yirmi yıl süresince SSCB milletvekili olmuş, 5 yıl ise SSCB Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcılığı yapmıştır.

İslam Abduğanıyeviç Kerimov; 1990 yılından beri Özbekistan Devlet Başkanıdır. Aslen Tacik olduğu söylenen Kerimov SSCB'ne ait bir yurtta yetişti. 1989'da Özbekistan SSC'inde Komunist Parti'nin Birinci Sekreteri oldu. 24 Mart 1990'da Özbekistan SSCB'inde En Üst Sovyetlerin Başkanı oldu. Bu zaman içinde bütün SSC'nin bagımsızlığı için mücadelede bulundu ve 31 Ağustos 1991'de Özbekistan'nın bağımsızlığını ilan etti.

Mişel Süleyman; Hıristiyan Maruni topluluğundan olan Mişel Süleyman 2008'den beri Lübnan cumhurbaşkanıdır. Halkın tahminen %59.7'si Müslüman, %39'u Hristiyan, %1.3'ü ise Dürzi. Fakat 1932 yılından beri nüfus sayımı yapılmadığından ve halkın dini kimliği sorulmadığından, ve Lübnan İç Savaşından dolayı oluşan göç ve demografik değişiklikten, dolayı Hıristiyanların sayısı hızla azalmıştır ve Müslümanların (özellikle Şiilerin) sayısı hızla artmıştır. Hıristiyanlar hem nüfus ve oran olarak azalmaya devam etmektedir.

Nursultan Äbişulı Nazarbayev; Haziran 1971’de Kazakistan Komünist Partisi'nin Temirtaw (Demirdağ) şubesinin parti başkanının 2. yardımcısı oldu. Ekim 1973'te Karagandı Metalurji İşletmesi başkan yardımcısı, Mart 1977'de Kazakistan Komünist Partisi Karaganda Şubesi başkan yardımcısı, Aralık 1979'da Kazakistan Komünist Partisi başkan yardımcısı, Mart 1984'de KSSC Bakanlar Kurulu başkanı, Haziran 1989'da Kazakistan Komünist Partisi başkanının 1. yardımcısı oldu. Haziran 1989'da Kazakistan Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin birinci sekreterliğine seçildi. 24 Nisan 1990 Kazak SSC Yüksek Sovyeti Nazarbayev’i Kazakistan’ın ilk cumhurbaşkanı olarak seçti.

Recep Tayyip Erdoğan; Türkiye Cumhuriyeti'nin 2003 yılından beri başbakanıdır. Gürcü asıllı olduğu bilinmektedir. "Türk'üm" demekten her fırsatta kaçınmış ve Türk milliyetçiliğine açıkça karşı olduğunu dile getirmiştir. Bu nedenle Türkiyelilik kavramını ortaya atmıştır. Türkiye Anayasası'nın 66. maddesi, "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan" herkesi, bir "Türk" olarak tanımlar. Türkiye nüfusunun büyük kısmının etnik kökeni Türk'tür. CIA World Factbook'a göre bu rakam %70–75 arasında değişir. Ülkedeki Ermeniler, Rumlar ve Yahudiler, resmi olarak tanınan azınlıklardır (Ülkenin çoğunluğunu oluşturan Müslümanlar Lozan Antlaşması'nda tek bir etnik-dini grup olarak kabul edildi). Abazalar, Arnavutlar, Araplar, Boşnaklar, Çerkezler, Çingeneler, Gürcüler, Hemşinliler, Lazlar, Pomaklar ve Süryaniler, Türkiye'de yaşayan etnik gruplardan bazılarıdır.

Saparmurat Atayeviç Türkmenbaşı; 1991-2006 yılları arasındaki 15 yıl boyunca Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulundu. Komünist Parti üyesi oldu. 1985 yılında Türkmenistan Milletvekilleri Konseyi Başkanlığı'na atandı. Daha sonra Türkmen Komünist Partisi'nin Merkez Komite I. Sekreterliği'ne seçildi. 13 Ocak 1990 tarihinde Cumhuriyetin yüksek yargı organı olan Yüksek Sovyet başkanlığına atandı. 27 Ekim 1990 günü yapılan seçimlerde Türkmen Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanlığına seçildi. 27 Ekim 1991'da Türkmenistan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan ettikten sonra cumhurbaşkanlığı görevine devam etti.

Yukarıdaki bilgilere dikkat ettiğimiz zaman bu ülkelerin azınlığını oluşturan topluluktan bir kişinin yıllarca bu ülkeleri yönettiğini görüyoruz. Bu neden böyle olmaktadır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder