22 Temmuz 2012 Pazar

Dürüst Olmak

Dürüst olmak bir insanda olması gereken önemli erdemlerden biridir. Herkes karşısındakinin kendisine karşı dürüst olmasını ister. Her ne kadar insanlar bunu istese de, insanlara karşı tamamen dürüst olduğunuzda sonuç her zaman olumlu olmuyor. Tahmin edilenin ötesinde olumsuz olabiliyor. Burada tamamen dürüst olmaktan kastım "patavatsızlık" yaparak karşıdakine karşı saygısızlık yapmak değil. Normal bir konuda karşıdakini kırmaktan sakınarak sadece doğruyu söylemek.
Özel sektörde işe alımlarda insan kaynaklarının genelde sorduğu sorulardan biri şudur: "Bize 3 tane sevdiğiniz, 3 tane de sevmediğiniz özelliğinizi söyleyebilir misiniz?" Soru aslına bakarsanız saçma ama asıl dikkat çekmek istediğim konu o değil.
Ben bu soruya cevap verirken sevdiğim özelliklerim için de, sevmediğim özelliklerim için de dürüst olmayı söyledim. Sevdiğim bir özelliğimdi çünkü dürüstlük çok önemli bir erdem, müslümanla münafığı birbirinden ayıran en temel özellik bu nedenle de her müslümanda, her insanda olması gereken bir özellik. 
Peki neden sevmediğim bir özelliğimdi? Çünkü insanlara karşı tamamen dürüst olduğunuzda, insanlar bunu kaldıramıyorlar. Size karşı soğuk davranmaya başlıyor, sizden uzaklaşmaya başlıyor ve hatta sizinle olan ilişkilerini tamamen kesebiliyorlar. Sanırım insanlar sizden aslında dürüst olmanızı, her gerçeği söylemenizi istemiyorlar. İstedikleri şey, "ne duymak istiyorlarsa onu söylemeniz". Bunu yapmadığınız zaman ise sonuçlar pek iyi olmuyor. İşte bu yüzden bu özelliğimi sevmiyorum çünkü sevdiğim bir çok insanı dürüst olduğum için kendimden uzaklaştırdım ya da tamamen kaybettim.
Buna rağmen aynı hatayı (!) yapmaya devam ediyorum ve hala insanlara karşı dürüst oluyor, maalesef onları kaybetmeye devam ediyorum...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder